Yağlı Tohumlar

Son Güncelleme: 15 Ocak,2025
Anasayfa Yağlı Tohumlar

Yağlı Tohumlar

Kendir Tohumu
Kendirgiller familyasından, vatanı Hindistan olan, sıcak ülkelerde ve yurdumuzda da kültürü yapılan, bir yıllık bir bitki türüdür. Gövdesi diktir. İçi boştur. Yüzeyi pürtüklüdür. Yaprakları 5-11 parçalıdır. Meyvesi 3-5 milimetre boyundadır. Tanelerinin içinde etli bir cücük vardır. Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ, sabun sanayiinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat ve kaba dokulamalar yapılır.
Haşhaş Tohumu
Haşhaşgiller familyasından Papaverace cinsi bir bitkidir. Anayurdu Akdeniz'dir.Dünyada en çok Hindistan ve Türkiye'de, ülkemizde de daha çok Anadolu'da yetiştirilmektedir.Boyu 1 metreye kadar çıkabilir. Tüysüz ve kapsül biçimindedir. Bir uyuşturucu olan afyon da bu kapsüllerden elde edilir. Ayrıca kapsülü tazeyken, çizilerek akıtılan sütün kurutulmasıyla afyonsakızı elde edilir.Kapsüllerin içindeki tohumları çok küçük ve küre biçimindedir. Beyaz, sarı ve mavi renkli olan bu tohumlar kendine has kokuludur. Tohumu %47-51 yağ içerir. Bitkisel olan ve yemeklik olarak da kullanılan haşhaş yağı sağlık için de faydalıdır.Haşhaş tohumu susam gibi de kullanılarak ekmek, pide gibi unlu mamüllerde de tercih edilir. Ayrıca yağı çıkarılan tohumun kabuğu hayvan yemi olarak değerlendirilir.
Susam
Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.
Mısır
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisi.Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Meksika veOrta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli iriliği, sıralar arası açıklık koçan ucundaki boşluk somak rengine bakılarak yapılır.
Ayçiçeği
Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biridir. Marmara Bölgesi'nde daha çok yetiştirilir. Trakya Bölgesi'nde yoğunluk gösterir. Ayçiçeğinin üstündeki çekirdekler fabrikalarda işlenerek satılır.Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir. Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir.
Yer fıstığı
Herhangi bir işleme tabi tutulmamış çiğ yer fıstığı tohumunda nem oranı %5-7 arasında değişir. Tohumların kavrulması ile bu oran yaklaşık %2'ye düşürülürken, aynı zamanda yer fıstığı tohumlarının küflenme yoluyla bozulmaları, bayatlamaları ve tadındaki acılaşma da önlenmiş olur.Yer fıstığı tohumunun yağ içeriği çeşit özelliklerine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama %50 civarındadır. Bu yağın yaklaşık tümünün kotiledonlarda bulunduğu söylenebilirse de gerek tohum kabuğunun ve gerekse embriyonun az miktarda yağ içerdikleri de bilinmektedir.

Yaptığımız Çalışmalar

Ürünler

Bakliyat devamı +
Bakliyat

Bakliyat, protein ve karbonhidrat açısından değerli gıda maddeleridir. Hayvan ürünlerinden sonra en fazla protein sağlayan gıdalardır.

 Baharat / Kurutulmuş Bitkiler devamı +
Baharat / Kurutulmuş Bitkiler

Baharatlar, yemeklerin gizli kahramanları ve mutfakların vazgeçilmezleridir. Genellikle bitkilerin kurutulmasıyla elde edilirler.

Kuruyemiş devamı +
Kuruyemiş

Kuruyemişler, meyveler ve çekirdekler doğrudan güneşin altında kurutularak ya da kavurma gibi ısıl işlemlerden geçirilerek ve bazen de tat vermesi için tuz, şeker gibi maddeler eklenerek hazırlanır.

 Kuru Meyve Sebze devamı +
Kuru Meyve Sebze

Meyve ve sebzeler taze olarak tüketildiğinde ancak belirli mevsimlerde tüketilebilir. Kurutma teknolojisi tüketiciye her ürünü her mevsim doğala en yakın olarak tüketme imkanı sağlar.

Yağlı Tohumlar devamı +
Yağlı Tohumlar

Yüksek yağ içeriklerinin yanı sıra, protein ve lif kaynaklarıdır. Bu özellikler, onları pratik olmanın yanında, besleyici ve tok tutucu da yapıyor.

Yaş Meyve Sebze devamı +
Yaş Meyve Sebze

Meyveler genellikle acı çekirdeklerini saymazsak tatlıdırlar. Sebzeler ise genellikle çok hafif bir tatlılığa sahiptir ve çiğ olarak yenebilecek kadar yumuşaktır.

Bitkisel Yağlar devamı +
Bitkisel Yağlar

Yağlar, önemli bir enerji kaynağı olmalarının yanı sıra, insan organizmasında, hücrelerin yapısına katılmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin, aldığı günlük toplam enerjinin %20-35’i yağlardan sağlanmaktadır.